TIPS VAN BEN VOOR DE WINTERSTALLING

Het is inmiddels weer overduidelijk – de winter komt eraan! Dit betekent waarschijnlijk dat uw klassieker de komende periode minder tijd buiten op de weg zal gaan doorbrengen en meer in de garage. Op zich natuurlijk goed om onnodige slijtage aan uw gekoesterde klassieker te voorkomen, maar het langere tijd stilstaan kan ook de nodige problemen veroorzaken, zoals vastzittende remmen, lege accu’s, en banden met “platte kanten”!

We adviseren u dan ook om een aantal kleine maatregelen te nemen voordat u de auto wegzet:

• Zet de auto altijd schoon en droog weg om roest te voorkomen. Maak na het wassen een rit van minimaal een half uur voordat u de auto voor langere tijd stalt. Hierdoor verdampt het achtergebleven vocht. Hiermee voorkomt u later problemen zoals vastzittende remmen, vliegroest onder de motorkap en dergelijke.

• Om het chroomwerk in optimale staat te houden is het raadzaam om het in te smeren met een laagje zuurvrije vaseline. Ook is het raadzaam om spaakwielen in te spuiten met een dun laagje WD40 (kruipolie).

• Heeft u een cabriolet? Sluit dan altijd de kap voor het wegzetten. Hierdoor voorkomt u lelijke kreuken en kleurverschillen in de kap, bovendien blijft het interieur schoner.

• Zet de ruiten op een kiertje. Dit geeft het interieur de kans te luchten en voorkomt mufheid

• Zet de auto weg met een volle tank om roestvorming in de tank te voorkomen; zorg dat olie en koelvloeistof op peil zijn.

• Zorg dat de auto niet op de handrem staat, maar zet hem in de eerste versnelling of in de “P” stand.

• Ontkoppel de accu en laadt hem van tijd tot tijd op met een daarvoor geschikte (druppel) lader. Hiermee voorkomt u een lege of kapotte accu!

• Om platte kanten op de banden te voorkomen rijden wij u aan de auto rondom op bokken te zetten, met de wielen van de grond. Mocht dit lastig zijn, dan kunt adviseren wij u om de banden op hoge spanning (3.5 – 4 bar) te zetten, en vervolgens de auto iedere maand even te verzetten. Hiermee voorkomt u ook dat de remmen vast gaan zitten.

• Bedek de auto met een vochtdoorlatende car cover.

• Ook is het goed de auto eens per maand, op een droge dag, te starten en/of een rondje te rijden. Zorg hierbij dat de motor goed op temperatuur komt om condensvorming in het uitlaatsysteem te voorkomen. Controleer altijd van te voren het Olie en Koelvloeistof peil!

• Wij raden u aan om zowel voor en na de winterstalling de olie te verversen. Oudere Olie bevat namelijk zuren die de lagers, de krukas en andere delen van de motor kunnen aantasten.

• Voorts is het uiteraard essentieel om jaarlijks onderhoud te (laten) plegen aan uw auto, waarbij de auto op hoofdpunten geïnspecteerd wordt. Het kan druk zijn in onze werkplaats, dus maak tijdig een afspraak! (TIP: In de wintermaanden kunnen wij u sneller van dienst zijn dan in de lente!)


Deze editie van de tips van Ben: E-Type V12 hoofdremcilinder

Dat remmen van cruciaal belang zijn voor uw veiligheid, behoeft natuurlijk geen nader betoog, en al helemaal niet indien uw auto een 5.3 liter V12 met een kleine 300 pk onder de (wonderschone) motorkap herbergt.

Wij hebben echter met enige regelmaat een probleem met vervangende hoofdremcilinders voor de E-Type V12 in onze werkplaats gesignaleerd dat een serieuze invloed heeft op het functioneren van het gehele remsysteem.

Het probleem betreft een recente serie door AP Lockheed geproduceerde hoofdremcilinders die een tweetal constructiefouten bevat:
1) De O-Ring voor de afdichting van de buitenluchtklep (zie “A” op tekening 1) is te groot waardoor de klep blijft hangen en de remmen permanent aanlopen. Wij kunnen u de O-ring in de juiste maat leveren waardoor het probleem direct verholpen wordt.
2) De volgorde waarin de componenten van de zuiger in de cilinder gemonteerd zitten is foutief waardoor er vaak inwendige vloeistoflekkage ontstaat. Dit is eenvoudig te verhelpen door de componenten opnieuw te monteren, maar ditmaal in de juiste volgorde zoals afgebeeld bij “B” in Tekening 1.

Safety First!

Met vriendelijke groet,
Ben


Meer info kunt u hier aanvragen.